در اين وبلاگ


مشاوره مامایی جوانه|مشاوره تلفنی مامایی و بارداری|Midwifery Consulting by phone

سلام؛ به وبسایت ما خوش آمدید،

گروه مشاوره مامایی جوانه در نظر دارد به جهت بالا بردن اطلاعات «بهداشتی-مامایی» شما دختران امروز و مادران فردا گام هایی را با کمک شما دوستان بردارد.

تلاش ما بر این است که اطلاعات ارائه شده در عین جامع و به روز بودن، بر روی نکات کاربردی موضوع تاکید داشته و از آوردن اسامی و اصطلاحات صرفا تخصصی اجتناب شده است.

هم چنین بخش مشاوره مامایی آنلاین، آماده پاسخگویی به سوالات شماست.

در صورت تمایل از طریق منوها و کادرهای بالای سایت، وارد اینستاگرام و تلگرام ما شده و مطالب بیشتری را ملاحظه نمایید.

مشاوره مامایی تلفنی:

9092305629 (از تلفن ثابت و در تهران)

9099071174 (از تلفن ثابت و در سراسر کشور)

کریمی؛ کارشناس مامایی

آخرین نظرات


 مشاوره مامایی تلفنی




بچه خوره یا مول چیست ؟

سه شنبه, ۴ آذر ۱۳۹۳، ۰۵:۱۵ ب.ظ

به کانال «مشاوره مامایی و بارداری جوانه» در تلگرام بپیوندید:

telegram.me/joinchat/Axe-dTwP4QemiiE8p_Wm3w

 


حاملگی مولار چیست؟ 

حاملگی مولار هنگامی رخ می‌دهد که در تخم بارور شده ناهنجاری های خاصی وجود داشته باشد. تخم بارور شده یا هرگز به جنین تبدیل نمی‌شود (کامل) و یا این که به شکل غیر طبیعی رشد می‌کند و نمی‌تواند زنده بماند (نسبی).

در حاملگی های طبیعی، تخم بارور شده دارای 23 کروموزوم از پدر و 23 کروموزوم از مادر است. در اغلب حاملگی های مولار کامل، کروموزوم های مادر در تخم بارور شده وجود ندارند و کروموزوم های پدر نسخه ای دیگر را تکثیر می‌کنند، بنابراین دو نسخه از کروموزوم های پدر در تخم وجود دارد و هیچ کروموزومی از مادر در آن موجود نیست. در این حالت، جنین، کیسه جنینی یا هیچ بافت جفتی نرمالی وجود ندارد. در عوض، جفت توده ای از کیسه های شبیه به خوشه انگور را تشکیل می‌دهد.

در بیشتر حاملگی های مولار جزئی، تخم بارور شده کروموزوم های مکمل مادر را نیز دارد، اما کروموزوم های پدر دو برابر می‌شوند، بنابراین به جای 46 کروموزوم، 69 کروموزوم وجود خواهد داشت (این پدیده زمانی می‌تواند رخ دهد که کروموزوم های موجود در اسپرم دو برابر شده باشند و یا این که دو اسپرم تخم مشابهی را بارور کنند).


 

 

در ایران رقم خاصی در دسترس نداریم اما در مناطق مختلف آن متفاوت است. مثلا در چهار محال و بختیاری و یاسوج و مازندران زیاد است.

الگوهای مرتبط با مول: کمبود مصرف ویتامین A، کاهش مصرف چربی حیوانی، سابقه خانوادگی، سن بالای 45 سال و زیر 20 سال(سن بالای 45 سال حداقل 10-5 برابر بیشتر است.)

 

علایم بالینی:

1-   خونریزی واژینال سه ماهه اول که بدرنگ و آب آلو مانند است(%84 بیماران)

2-   (دفع وزیکولهای خوشه انگوری در سایزهای متفاوت)

3-   اندازه بسیار بزرگ رحم(در 28 درصد بیماران)

4-   هیپرامزیس (تهوع و استفراغ شدید حاملگی) (در 8 درصد بیماران)

5-   کم خونی (8 درصد بیماران)

6-   نارسایی تنفسی(2 درصد بیماران)

7-   عدم لمس ارگانهای جنینی

8-   عدم شنیدن صدای قلب جنین

راههای تشخیص:

1-   توجه به علایم بالینی (بیشترین تشخیص در معاینات و علایم بالینی است)

2-   استفاده از سونوگرافی و تایید مول

3-   تعیین تیتر BHCG (معمولاً بالای 40000)

درمان:

1-   تخلیه با ساکشن کورتاژ (صرف نظر از اندازه رحمی روش انتخابی مول است)

2-   هیستوکتومی ( جراحی ودرآ وردن رحم) در زنانی که بالای 40 سال دارند و نیز تمایلی به بارداری در آینده ندارند.

3-   شروع درمان طبی با رژیم های شیمی درمانی

توجه باید داشت که بیمار از لحاظ پره اکلامپسی و کم خونی و عدم تعادل الکترولیتی و پرکاری تیروئید بررسی شود.

پیگیری بعد از تخلیه رحم:

BHCG به مدت 3 هفته، هفتگی بررسی شود. سپس ماهانه به مدت 6 ماه کنترل شود. توصیه به  استفاده از روش مناسب پیشگیری قرص LD

پیشگیری از بارداری از زمان شروع درمان به مدت 12 ماه

Case- Report

خانمی 18 ساله .جهت معاینات روتین بارداری به مطب مراجعه می کند.تا هفته 22 حاملگی صدای قلب جنین قابل تشخیص نبوده است. رحم در معاینات بزرگتر از سن حاملگی بود و از تهوع و استفراغ شدید بارداری شاکی بود.

در تاریخ /86 /5/ 16  با سن حاملگی 24 هفته و 2 روز و با علامت لکه بینی، بیمارستان مراجعه و تحت نظر قرار گرفت.

در سونوگرافی اولیه در تاریخ 16/5/86 با علایم بالینی (کله بینی) سپس خونریزی، کمردرد، تهوع و استفراغ شدید) حاملگی مول تشخیص داده شد.

تست های کبدی و تیروئید جک شد، نرمال گزارش شد. در تاریخ 18/5/86 کورتاژ انجام شد و محتویات حاملگی برای بررسی بیشتر به پاتولوژی ارسال گردید. نتایج بدست آمده از پاتولوژی نیز تایید کننده مول هیداتیفرم بود.

در تاریخ 20/5/86 ، بیمار مجدداً با خونریزی شدید و دل درد تحت پیگیری و کورتاژ قرار گرفت. در عمل کورتاژ، ویلوزیتوهای هیدره پیک از رحم بیمار تخلیه گردید.

در تاریخ 20/5/86 تجویز متوتروکسات با دوز mg77 برای بیمار شروع شد و به صورت یک روز درمیان تجویز درد ادامه داده شد. در تاریخ 22/5/86 با میزان BHCG1875 به طور موقتی مرخص گردید. و به بیمار در مورد ادامه شیمی درمانی یک روز درمیان در بیمرستان آموزش داده شد.

نتایج تست سریال BHCG

24/5                          214000

26/5                          2650

28/5                          4093

30/5                          304    

1/8                            0

تجویز خوراکی ویتامین B1 کپسول هماتینک و مترونیرازول (شبی 1 عدد) آموزش داده شد.

بیمار پس از مدت 1 سال مجدداً باردار شد. در سن 40 روزگی بارداری 12 هفته و 18 هفته بارداری، سونوگرافی سریال جهت کنترل حاملگی و بررسی جفت انجام شد. که در آخرین سونوگرافی وجود جنین تایید شد.

بیمار در این حاملگی، از لکه بینی سه ماهه اول که به دلیل جفت سه راهی بود، شکایتی نداشت، به مدت 4 ماه لکه بینی ادامه یافت. و پزشکی استراحت در بستر و جلوگیری از نزدیکی جنسی را به بیمار توصیه کرد.

ر سن 5 ماهگی (d3+ w20) بیمار دچار آبریزش شد. و با CT10/37 در بیمارستان بستری شده به دلیل افزایش درجه حرارت به میزان c6/37 به زایشگاه منتقل شد. به بیمار و خانواده اش توضیح داده شد که در صورت افزایش درجه حرارت به میزان 38 درجه و بالاتر به شک مجبور به تخلیه رحم است. اما همسر وی از تکمیل رضایتنامه امتناع ورزید.

در این مدت بیمار در پوزیشن ترندلبنرگ تا تجویزهای دارویی آنتی بیوتیک، مراقبتهای روتین حاملگی تحت بررسی و نظارت بود. به مدت d5+w4 در بیمارستان بستری بود و سپس به بخش مامایی منتقل شد.

در سن d5+w40 با عمل سزارین نوزاد پسرش را سالم به دنیا آورد.

 

چگونه می توانم تشخیص دهم که حاملگی من از نوع مولاراست؟

 

 در ابتدا ممکن است علائم یک حاملگی معمولی را داشته باشید، اما پس از مدتی لکه ها یا خونریزی بیشتری را خواهید دید. خونی که از بدنتان خارج می شود ممکن است قرمز روشن یا قهوه ای رنگ، پیوسته یا منقطع و اندک یا شدید باشد. این خونریزی می‌تواند شش هفته پس از حاملگی یا دیرتر، دوازده هفته پس از آن آغاز شود. همچنین ممکن است حالت تهوع و استفراغ شدید، انقباض یا تورم شکم (ادرارتان از حد معمول بیشتر می‌شود) داشته باشید. برخی از زنان در صورت داشتن حاملگی مولار، قبل از اواسط حاملگی، دچار تشنج پیش‌آبستنی می‌شوند. با این وجود، از آنجایی که امروزه دستگاه های سونوگرافی به پزشکان کمک می‌کنند تا حاملگی مولار را زودتر تشخیص دهند، به ندرت پیش می آید که این حاملگی ها آن قدر طول بکشد که چنین شرایطی به وجود آید.
توجه کنید!
در صورت داشتن لکه یا خونریزی در دوران حاملگی، بی درنگ با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید. داشتن لکه یا خون لزوماً به معنای حاملگی مولار نیست، اما احتمالاً پزشکتان آزمایش سونوگرافی را تجویز می‌کند تا دلیل خونریزی را پیدا کند. وی همچنین ممکن است برای اندازه گیری سطح هورمون hCG، آزمایش خونی از شما بگیرد. اگر دارای حاملگی مولار باشید، دستگاه آلتراسوند در ادرارتان کیسه هایی را که شبیه به خوشه‌های انگور هستند نشان خواهند داد و سطح hCG بالاتر از حد طبیعی خواهد بود.


چه درمانی برای حاملگی مولار وجود دارد؟

چنانچه تشخیص دهند که حاملگی شما از نوع مولار است، به D&C (اتساع و کورتاژ) یا کورتاژ ساکشن جهت برداشتن بافت غیر طبیعی نیاز پیدا خواهید کرد. این عمل را می توان تحت بیهوشی عمومی یا موضعی انجام داد. همچنین پزشکان می‌توانند از راه درون وریدی درد شما را تسکین دهند.

 

 .

ممکن است پزشکتان بخواهد میزان hCG خون شما را هفته ای یک بار اندازه بگیرد تا اطمینان حاصل کند که در حال کاهش یافتن است ( این کاهش بیانگر این است که دیگر هیچ بافت مولاری وجود ندارد). هنگامی که سطح این هورمون به مدت چند هفته متوالی به صفر برسد، هنوز هم لازم است که تا یک سال، هر یک ماه یا دو ماه یک بار اندازه گیری شود.

نکته قابل توجه: اگر تصمیم گرفته اید که دیگر بچه دار نشوید، ممکن است عمل برداشتن رحم را به جای D&C انتخاب کنید؛ چرا که با این کار خطر بازگشت سلول های غیر طبیعی کمتر خواهد شد.

به طور کلی، سلول های غیر طبیعی در حدود 2 درصد از زنانی که حاملی مولار نسبی دارند و 10 درصد زنان با حاملگی مولار کامل، پس از آن که بافت برداشته می شود، همچنان باقی می مانند. این پدیده بیماری تروپوبلاستی آبستنی مزمنgestational trophoblastic نامیده می شود. اگر چنین چیزی برای شما رخ دهد، باید تحت شیمی درمانی با یک یا چند داروی ضد سرطان قرار بگیرید؛ همچنین آزمایش های دیگری از قبیل اسکن CAT یا MRI جهت کسب اطمینان از عدم گسترش بیماری به جاهای دیگر غیر از رحم، گرفته خواهد شد.

با درمان سریع و متناسب، تقریباٌ 100 درصد موارد این بیماری وقتی هنوز از رحم به جاهای دیگر بدن گسترش نیافته است، قابل درمان خواهد بود. حتی در موارد نادری که سلول‌های غیر طبیعی به اندام های دیگر گسترش یافته اند، 80 تا 90 درصد از موارد را می‌توان درمان نمود. پس از آن که به بهبودی کامل رسیدید، لازم است که hCG به مدت یک سال به طور منظم تحت کنترل باشد و احتمالاً آزمایش هایی دیگر نیز انجام شود


چه موقع می توانم دوباره حامله شوم؟

تفاوتی نمی‌کند که چه نوع درمانی را دریافت کرده اید، در هر حال لازم است پس از آن که سطح hCG در خون شما به صفر رسید، تا یک سال برای حاملگی مجدد دست نگه دارید. اگر قبل از این زمان حامله شوید، سطح hCG در خون شما بالا می‌رود و دیگر پزشک قادر نخواهد بود تشخیص دهد که آیا بافت غیر طبیعی بازگشته است یا خیر.

خبر خوب این است که حاملگی مولار حتی اگر شیمی درمانی کرده باشید، بر روی باروری یا توانایی شما برای داشتن یک حاملگی طبیعی تأثیر نخواهد گذاشت. خطر افزایش احتمال مرگ جنین، نقص مادرزادی، زایمان زودرس یا دیگر عواقب برای شما وجود ندارد و همچنین احتمال این که حاملگی مولار دیگری داشته باشید تنها 1 یا 2 درصد است. در تمام حاملگی های بعدی برای اطمینان از این که همه چیز به خوبی پیش می‌رود، لازم است در سه ماهه اول آزمایش سونوگرافی انجام دهید.


چگونه می توانم با احساس ترس و شکستم کنار بیایم؟

داشتن حاملگی مولار می‌تواند ترسناک باشد. مثل هر زن دیگری که سقط جنین کرده است، شما نیز با از دست دادن حاملگی خود دست و پنجه نرم می‌کنید، با این تفاوت که در این مورد شما شرایطی غیر طبیعی داشته اید که بیشتر مردم چیزی از آن نشنیده اند و به علاوه، در مورد سلامتی خود نیز نگران هستید. باید حداقل به مدت یک سال هر هفته یا هر ماه توسط پزشک معاینه شوید، همچنین ممکن است به خاطر احتمال داشتن سلول‌های غیر طبیعی مزمن، بسیار مضطرب باشید. اگر بیماری مزمنی دارید، شیمی درمانی می‌تواند تا حد زیادی ضعیف‌تان کند و حتی حاملگی بعدی را به آینده دورتری موکول کند.

ممکن است به خاطر این تجربه احساس کنید که زندگی تان نابود شده است. همسرتان نیز ممکن است احساس غم و اندوه و درماندگی بکند و همچنن شاید نتواند راهی را برای ابراز این احساسات یا حمایت از شما پیدا کند. اگر فکر می کنید که مشاوره می تواند به شما و همسرتان در کنار آمدن با این مسئله کمک کند، حتماً این کار را بکنید. از پزشک خود بپرسید کجا می‌توانید مشاوره دریافت کنید یا گروه های حمایت‌کننده را بیابید.

برچسب ها: مول، حاملگی مولار، بچه خوره، مشاوره مامایی، مشاوره مامایی تلفنی، مشاوره مامایی آنلاین


به کانال «مشاوره مامایی و بارداری جوانه» در تلگرام بپیوندید: